Quantcast
Channel: Konstfack – Kurbits – din slöjdkompis i samtiden
Viewing all 33 articles
Browse latest View live

Examensutställningar del 1; Konstfack, HDK, Beckmans

$
0
0

Säkrare tecken på att sommarmånaderna är i antågande finns väl inte – nu börjar examensutställningarna! Kurbits har sammanställt några av alla de utställningar som man inte bör missa, här kommer del 1 i vad som är på gång på några av landets kreativa högborgar, håll till godo!

Konstfack: Nytt i år är att Konstfack visar alla sina studenter på samma ställe – alla skolans inriktningar under samma tak. Totalt ställer 159 studenter ut med start idag fram till 24 maj. Notera också den oerhört välgjorda webben där alla elever ingår i ett intrikat matchningssystem. Här ett axplock från keramik och glas, metalldesign och inredningsarkitektur och möbeldesign;

Frida Hällander, Äggmacka i en Big Pack, lergods 2009. Keramik och glas på Konstfack.

Frida Hällander, Äggmacka i en Big Pack, lergods 2009. Keramik och glas på Konstfack.

Till vänster, Simon Klenell, Keramik och glas 2009. Till höger Anton Alvarez, Inredningsarkitektur och möbeldesign. (Foto Konstfack)

Till vänster, Simon Klenell, Keramik och glas 2009. Till höger Anton Alvarez, Inredningsarkitektur och möbeldesign. (Foto Konstfack)

Frida Åberg, Metalldesign, Remember and dream, 2009. (Foto Konstfack)

Frida Åberg, Metalldesign, Remember and dream, 2009. (Foto Konstfack)

HDK – Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet har delat upp sin examensutställningar i tre utifrån de olika klassernas inriktning. Design grundnivå ställer ut utifrån orden dialog, passion och öppenhet. Deras verk går att se på Kokokaka 28-31 maj. Elever från Konsthantverk grundnivå har arbetet utifrån handens arbete, experimentlusta och tidens betydelse. Deras verk finns att se på Galleri Konstepidemin 4-18 juni. Och elever vid Design and applied art har ledorden nyfiket, ifrågasättande och utforskande. Deras verk går att se på Röhsska museet 30 maj till 16 augusti

Mattias Larssons bord med utbytbara och omflyttbara lådor till höger och Ida Anderssons verk Fabler. (Foto Mattias Larsson och Ida Andersson)

Mattias Larssons bord med utbytbara och omflyttbara lådor till höger och Ida Anderssons verk Fabler. De är elever vid Design grundnivå och Konsthantverk grundnivå. (Foto Mattias Larsson och Ida Andersson)

Beckmans examensutställning pågår 18-24 maj. Elever vid form, mode eller reklam och grafisk form visar sina verk på skolan, Brahegatan 10 i Stockholm. Ett digert program arrangeras kring utställningsveckan, se här. Kolla också in Beckmans webb, där finns alla elever snyggt och prydligt presenterade, härligt för alla som inte har möjlighet att besöka utställningen live.

Karolina Lagerqvist från Beckmans formlinje. (Foto www.beckmans.se)

Karolina Lagerqvist från Beckmans formlinje. (Foto www.beckmans.se)

Snickarglädje. Av Åsa Agerstam, formlinjen på Beckmans. (Foto www.beckmans.se)

Snickarglädje. Av Åsa Agerstam, formlinjen på Beckmans. (Foto www.beckmans.se)

Inlägget Examensutställningar del 1; Konstfack, HDK, Beckmans dök först upp på Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.


Frida Hållander hos Konsthantverkarna

$
0
0
Frida Hållander håller föredag på Konsthantverkarna ikväll. (Foto Konsthantverkarna)

Frida Hållander håller föredag på Konsthantverkarna ikväll. (Foto Konsthantverkarna)

Ikväll gästas Konsthantverkarna av Frida Hållander, där hon håller föredrag. Hållander är konsthantverkare och doktorand i konsthantverk på Konstfack och Nationella konstnärliga forskarskolan och kommer enligt inbjudan att tala om avhandlingsprojektet Crafted Vernacular; om strategier för forskningsprojekt genom konsthantverk. Frågor som också kommer att diskuteras är vad som formuleras och inte formuleras inom konsthantverket idag, vilka praktiker har betydelse?

Jag letade lite mer information om själva avhandlingen, så här skriver Frida Hållander själv om Crafted Vernacular;

Projektet vill diskutera vad som kan rymmas inom ett vidgat konsthantverksbegrepp och vill främst lyfta fram estetiska praktiker som inte är formulerad av ett urbant etablissemang. Ämnet undersöks mot bakgrund av begreppet vernacular som syftar till dessa olika praktikers lokala, dialektala och folkliga aspekter. Den övergripande målsättningen är att diskutera, materialisera och gestalta konsthantverksdiskursen, dvs dess gränser och kontext samt koppla begreppet till en bredare form av undersökning i relation med exempelvis etnologi sociologi samt materiell kultur.

Hur spännande som helst! Citatet är hämtat från Hållanders sajt, läs mer där, och om du bor i Stockholm, gå till Konsthantverkarna ikväll så berättar hon nog mer på ämnet.

Inlägget Frida Hållander hos Konsthantverkarna dök först upp på Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Examensutställningar 2012!

$
0
0

Det börjar nästan bli lite av tradition här på Kurbits att sammanfatta årets examensutställningar. Inte på något vis för att ge någon heltäckande bild, men snarare en fingervisning om att det sjuder och bubblar på många skolor runt om i landet så här års.

Anne Massler, keramik, HDK Göteborg. (Foto HDK)

Anne Massler, keramik, HDK Göteborg. (Foto HDK)

Här har jag också i år försökt mig på att samla pågående och kommande utställningar från flertalet av landets skapande skolor. Givetvis har jag missat massor, givetvis är det en rad begåvade utställningar som ska till – hör av dig och berätta! Här är min laddning så länge, håll till godo!

En relativt kort lista, iallafall i jämförelse med förra året, men då fick jag ju hjälp av er. Så – fyll gärna på vetja! Lämna kommentar i fältet nedan, eller mejla mig på frida@kurbits.nu.
Uppdatering: nu börjar det trilla in fler tips!
Ansiktskruka av Mac Johansson på Slöjd, Hantverk, Formgivning, Linköpings Universitet. (Foto Mac Johansson)

Ansiktskruka av Mac Johansson på Slöjd, Hantverk, Formgivning, Linköpings Universitet. (Foto Mac Johansson)

Ida Pettersson, Konstfack Stockholm. (Foto Konstfack)

Ida Pettersson, Konstfack Stockholm. (Foto Konstfack)

HV Skola öppnar sin examensutställning idag. (Foto HV Skola)

HV Skola öppnar sin examensutställning idag. (Foto HV Skola)

 

Boa Flower Power av Boa Jung på HDK . (Foto HDK)

Boa Flower Power av Boa Jung på HDK . (Foto HDK)

Inlägget Examensutställningar 2012! dök först upp på Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Utställningen Väv avslutas med festival

$
0
0

I allra sista stund tipsar jag om den fina utställningen Väv, på Nordiska museet. Jag var där förra veckan och blev glad, inspirerad och lite tagen. Tiden har inte räckt till, en bokmässa kom exempelvis emellan, men här kommer iallafall en förhoppning om att ni som inte varit där och är i närheten tar er dit – i helgen.

För det är så det ligger till, utställningen avslutas i helgen. Och det görs med en vävfestival – kolla in hela söndagens program här. Annika Ekdahls föreläsning går ju inte av för hackor exempelvis.

Kuddar i flamskväv och blandteknik, av Rebecka Winther. (Foto Mats Landin, ©Nordiska museet)

Kuddar i flamskväv och blandteknik, av Rebecka Winther. (Foto Mats Landin, ©Nordiska museet)

Jag tog mig iallafall äntligen tid att se utställningen förra veckan, och är glad att jag gjorde så. Utställningen är ett samarbete mellan Nordiska museet och Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, givetvis eftersom hemslöjden firar jubileum i år.

Nordiska museet har enorma samlingar – 1,5 miljoner föremål, varav 1/3 textiler (!) – som man förvisso verkligen botaniserat i, med utsökt vackra exempel som inramning till utställningen. Dessutom visas delar av Lilli Zickermans enorma samling fotografier här, från resor hon gjorde mellan 1910 och 1931 för att leta textil slöjd i landet. Lilli Zickerman grundade ju hemslöjdsrörelsen, så det passar sig ju väl i sammanhanget.

"Vår gamla svenska hemslöjd är så gedigen, så rik på motiver, så varm i färger och så äkta personlig att den i sanning bör läggas till grund för framtidens slöjd. Den har en fond så rik att giva av att dess framtid ock bör bliva ljus och mäktig." Citat av Lilli Zickerman. (Foto Kurbits)

”Vår gamla svenska hemslöjd är så gedigen, så rik på motiver, så varm i färger och så äkta personlig att den i sanning bör läggas till grund för framtidens slöjd. Den har en fond så rik att giva av att dess framtid ock bör bliva ljus och mäktig.” Kloka ord från Lilli Zickerman. (Foto Kurbits)

"Förr fanns det en gräns här, men den har jag tagit bort!" Briljant väv av Maria Kamfjord, HV Skola. Här har hon förstås låtit sig inspireras av äldre mönster, men ändå gjort något eget. (Foto Kurbits)

”Förr fanns det en gräns här, men den har jag tagit bort!” Briljant väv av Maria Kamfjord, HV Skola. Här har hon förstås låtit sig inspireras av äldre mönster, men ändå gjort något eget. (Foto Kurbits)

Men det är främst utställningens samtida fokus som gör mig glad. Här finns levande berättelser från engagerade utövare om vad vävningen spelar för roll idag. Här finns samtida tolkningar av gamla tekniker, gjorda av studenter från utbildningar på Sätergläntan, HV Skola och Konstfack. Och deras arbeten är minst sagt uppseendeväckande. De får också ta mycket plats i själva utställningsrummet.

Sätergläntan i förgrunden - som låtit sig inspireras av Lilli Zickermans fotografier. Även om flertalet av dem är handkolorerade är största delen svart vita. Studenterna vid Sätergläntan valde därför att översätta traditionella mönster i indigoblå toner. Spännande experiment! (Foto Mats Landin, ©Nordiska museet)

Sätergläntan i förgrunden – som låtit sig inspireras av Lilli Zickermans fotografier. Även om flertalet av dem är handkolorerade är största delen svart vita. Studenterna vid Sätergläntan valde därför att översätta traditionella mönster i indigoblå toner. Spännande experiment! I bakgrunden HV Skolas verk. (Foto Mats Landin, ©Nordiska museet)

Viktoria  Cleverby, Konstfack. Flätning i näver, läder och furu. (Foto Kurbits)

Viktoria Cleverby, Konstfack. Flätning i näver, läder och furu. (Foto Kurbits)

Men hjärtat, kärnan, i utställningen är de många uppställda vävstolarna. Här får man prova på olika tekniker, det går att hyra en vävstol per timmar, eller prova på med hjälp av kunnig personal. En rad olika ingångar till vävningen finns alltså möjliga – och det är väl så man ska ta hand om detta urgamla och samtidigt livsviktiga hantverk. Det är ju inte så att vi inte nyttjar vävda tyger precis, även om det är färre och färre som kan hantera en vävstol. Den insikten drabbar en handgripligt i utställningen och det tycker jag är bra. En ytterligare del i utställningen visar också upp allt det vackra som går att göra. Och jösses vad det är vackert!

Två av de många vävstolarna som finns med i utställningen. Just för stunden tomma, men under den tid jag var där var det mestadels nyfikna väverskor som satt där. (Foto Kurbits)

Två av de många vävstolarna som finns med i utställningen. Just för stunden tomma, men under den tid jag var där var det mestadels nyfikna väverskor som satt där. (Foto Kurbits)

Varför inte fira hemslöjden med att väva lite på loggan? Fritt fram! (Foto Kurbits)

Varför inte fira hemslöjden med att väva lite på loggan? Fritt fram! (Foto Kurbits)

Nå. Skynda skynda ni som kan. Och för er andra finns här ett antal bilder som kanske ger er en känsla av den inspiration och framåtanda jag kände.

Konstfacks samling på temat vävning. Konstnärligt och nyfiket experimenterande. (Foto Kurbits)

Konstfacks samling på temat vävning. Konstnärligt och nyfiket experimenterande. (Foto Kurbits)

Avslutande åkdyna - så många klassiska vackra mönster finns i utställningen! Denna dyna är gjord av Åsa Viksten Sundbom. (Foto Kurbits)

Avslutande åkdyna – så många klassiska vackra mönster finns i utställningen! Denna dyna är gjord av Åsa Viksten Sundbom. (Foto Kurbits)

Inlägget Utställningen Väv avslutas med festival dök först upp på Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Shibori to dye for

$
0
0

Utställningen Shibori to dye for kan ha nästintill världsrekord i vitsigaste titel, (eller är det bara jag?) det är också en utställning med resultat från fördjupningskurs i den japanska tekniken på Konstfack i Stockholm.

Shibori to dye for, utställningen på Konstfack visar upp den japanska tryck-och färgeritekniken. (Foto Konstfack)

Shibori to dye for, utställningen på Konstfack visar upp den japanska tryck-och färgeritekniken. (Foto Konstfack)

Shibori är alltså en japansk textilteknik, reservageteknik, som innebär att man blockerar en yta av tyget innan det färgas. Det kan vara träklossar, vikningar, sömmar, stygn och knutna trådar, får jag veta. Shibori betyder också just pressa, vrida och klämma på japanska.

Sedan 2002 har Konstfack haft en fristående vidareutbildning i tekniken, med textilkonstnären Eva Lagnert som lärare och det är den kursen som nu visar upp sina vackra alster.

Repetativt kan vara ett inslag i shiborin. Tyget får varietat uttryck genom mönstringar eller upprepningar beroende på sättet man blockerar. (Foto Konstfack)

Repetativt kan vara ett inslag i shiborin. Tyget får varietat uttryck genom mönstringar eller upprepningar beroende på sättet man blockerar. (Foto Konstfack)

I den information om utställningen som jag fått läser jag att kursernas deltagare under åren har varierat mycket – konstnärer, formgivare, arkitekter, scenografer och kostymörer bland annat – och att det gjort att tekniken utvecklats vidare på det viset. Jag tycker det låter som ett så spännande sätt att se på det hela, att våga göra avtryck och att vilja se de egna förutsättningarna som ett komplement i något som är traditionsbundet och mycket väl utvecklat tekniskt redan.

Så, ni som kan – ta er till Konstfack i helgen! Utställningen pågår helgen ut och medverkar gör: Barbara Berther, Katarina Brieditis, Elsa Chartin, Christel Kurén, Birgitta Lagerqvist, Eva Lagnert, Eva Lamby, Eva Marmbrandt, Kerstin Petersson, Eva Rosengren, Leyun Wang, Åsa Wallenström och Karin Welin.

En bild från själva utställningen, tagen av Elsa Chartin, som både medverkar och är den som tipsade mig om detta. Det ser verkligen spännande ut!(Foto Elsa Chartin)

En bild från själva utställningen, tagen av Elsa Chartin, som både medverkar och är den som tipsade mig om detta. Det ser verkligen spännande ut! (Foto Elsa Chartin)

Inlägget Shibori to dye for dök först upp på Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Examensutställningar 2013!

$
0
0

Det är hög tid att sammanfatta lite examensutställningar, vi är ju mitt i maj och det har varit både en och två öppningar redan. Och nu går det också att säga att det faktiskt är en tradition här på Kurbits, detta. Som vanligt kan jag konstatera att jag inte ämnar ge en heltäckande bild, utan snarare alltså en fingervisning om att det sjuder och bubblar på många skolor runt om i landet så här års.

HV Skolas examensutställning öppnar idag och pågår till 31 augusti. (Foto HV Skola)

HV Skolas examensutställning öppnar idag och pågår till 31 augusti. (Foto HV Skola)

Här har jag alltså också  i år försökt mig på att samla pågående och kommande utställningar från flertalet av landets skapande skolor. Givetvis har jag missat massor, givetvis är det en rad begåvade utställningar som ska till. Här är min laddning så länge, håll till godo!

Ni brukar vara bra på att fylla på! Tipsa mig om fler examensutställningar, och du som ställer ut – mejla mig gärna bilder, jag visar gärna mer! Lämna kommentar i fältet nedan, eller mejla mig på frida@kurbits.nu.
Hanna Dalrot från Beckmans formutbildning, Textila landskap. (Foto Hanna Dalrot)

Textila landskap av formstudenten Hanna Dalrot från Beckmans. (Foto Hanna Dalrot)

Examensutställning på Konstfack, Kristine Leimanis de Borst, Textile in the expanded field. (Foto Konstfack)

Examensutställning på Konstfack, Kristine Leimanis de Borst, Textile in the expanded field. (Foto Konstfack)

Konstfack, Lisa Wallert. Keramik och glas. (Foto Konstfack)

Konstfack, Lisa Wallert. Keramik och glas. (Foto Konstfack)

Toppbilden i sin helhet, av Karolina Hägg från Konstfack. (Foto Christian Habetzeder)

Toppbilden i sin helhet, av Karolina Hägg från Konstfack. (Foto Christian Habetzeder)

Inlägget Examensutställningar 2013! dök först upp på Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Hantverksrapport från möbelmässan

$
0
0

Jag ägnade min torsdag i veckan åt möbelmässan, det blev snärjigt eftersom där fanns mycket att se och många att prata med. Här är ett urval av sådant som jag gillade, blev glad av och blev uppmuntrad över. Jag ägnade mest tid i Greenhouse, avdelningen för skolor, nyutexaminerade och nyetablerade, och det var också mest det som fastnade i min kamera ser jag.

Pågående arbete under mässan, Vega Määttä Siltberg sydde denna rumsavdelare för hand i Konstfacks monter. Att se folk in action är ju alltid ett plus, och det var roligt att se Konstfacks monter på möbelmässan. (Foto Kurbits)

Pågående arbete under mässan, Vega Määttä Siltberg sydde denna rumsavdelare för hand i Konstfacks monter. Att se folk in action är ju alltid ett plus, och det var roligt att se Konstfacks monter på möbelmässan. (Foto Kurbits)

Möbelmässan är ju ett superkalas för all typ av inredning, form och design, jag är inte på något vis heltäckande eller representativ i mitt urval. Men det vet ni ju säkert redan sen tidigare, jag märker ju själv att jag mest går igång på skickligt hantverk, spännande teknikanvändning eller traditionella material. Väldigt mycket i min kamera – och faktiskt också på mässan i stort – var trärent, i naturmaterial och hantverksskickligt. Håll till godo!

Fantastiskt fin ny kollektion från Studio Amanda och Matilda! Mellan himmel och jord heter den. Nu också i samarbete med spännande formgivaren Sophia Lithell, som gjort möbeln Rotunda. (Foto Kurbits)

Fantastiskt fin ny kollektion från Studio Amanda och Matilda! Mellan himmel och jord heter den. Nu också i samarbete med spännande formgivaren Sophia Lithell, som gjort möbeln Rotunda. (Foto Kurbits)

Byrå av Daniela Arell från Stenebyskolans monter. Läderapplikationerna dubblerar alltså som handtag. (Foto Kurbits)

Byrå av Daniela Arell från Stenebyskolans monter. Läderapplikationerna dubblerar alltså som handtag. (Foto Kurbits)

The Tomorrow Collective - mitt favoritprojekt från skolorna på mässan. Lunds Universitets industidesign har arbetat med traditionella föremål och givit dem ny form ur ett hållbarhets- och ofta kretsloppstänk. Mycket av det väldigt väl utfört hantverksmässigt också. Här har Stephan Thiemt gjort et par skor. (Foto Kurbits)

The Tomorrow Collective – mitt favoritprojekt från skolorna på mässan. Lunds Universitets industidesign har arbetat med traditionella föremål och givit dem ny form ur ett hållbarhets- och ofta kretsloppstänk. Mycket av det väldigt väl utfört hantverksmässigt också. Här har Stephan Thiemt gjort et par skor. (Foto Kurbits)

Se också en fin film där Tomorrow Collective presenteras i sin helhet – här. 

Också Juliana De Filippis brödförvaring i terrakotta gjorde mig glad. Notera skärbrädan/locket. Elegant! Sätt att återanvända kaffesump, använda egengjord tandkräm, skicka bud i trälådor och uppdatera sin lunchlåda ingick också i studenternas projekt. Kul! (Foto Kurbits)

Också Juliana De Filippis brödförvaring i terrakotta gjorde mig glad. Notera skärbrädan/locket. Elegant! Sätt att återanvända kaffesump, använda egengjord tandkräm, skicka bud i trälådor och uppdatera sin lunchlåda ingick också i studenternas projekt. Kul! (Foto Kurbits)

Utställningen Twelve 2015 var också mycket intressant att se, det är mässan som initierat utställningen där tolv där tolv etablerade formgivare visas upp, i år i urval av Johanna Agerman Ross. Temat i år var metoder. Här är Mia Cullins fina väska och bord i flätat läder. Det är också hennes bord vi ser i inläggets topp. (Foto Kurbits)

Utställningen Twelve 2015 var också mycket intressant att se, det är mässan som initierat utställningen där tolv där tolv etablerade formgivare visas upp, i år i urval av Johanna Agerman Ross. Temat i år var metoder. Här är Mia Cullins fina väska och bord i flätat läder. Det är också hennes bord vi ser i inläggets topp. (Foto Kurbits)

Åsa Pärsons nya kollektion Rime för danska Kvadrat imponerade i kvalitet och nyanser (27 stycken!). Hon säger att hon inspirerats av persiska barockmattor på Skokloster - så stiligt! (Foto Kurbits)

Åsa Pärsons nya kollektion Rime för danska Kvadrat imponerade i kvalitet och nyanser (27 stycken!). Hon säger att hon inspirerats av persiska barockmattor på Skokloster – så stiligt! (Foto Kurbits)

I Ung Svensk Forms utställning hittade jag favoriten Ida Petterssons  Popop, med en så stilig lek med det två- och tredminentionella. Kaxigt och vackert på samma gång. (Foto Kurbits)

I Ung Svensk Forms utställning hittade jag favoriten Ida Petterssons Popop, med en så stilig lek med det två- och tredminentionella. Kaxigt och vackert på samma gång. (Foto Kurbits)

Bland Designboom-borden, mässans avdelning för försäljning av samtida design, hittade jag Kim Walltin! Han ligger ju bakom Future Days och gör de finaste av pappersskulpturer. (Foto Kurbits)

Bland Designboom-borden, mässans avdelning för försäljning av samtida design, hittade jag Kim Walltin! Han ligger ju bakom Future Days och gör de finaste av pappersskulpturer. (Foto Kurbits)

Jag skrev ett inlägg om hans intressanta arbetssätt och om hans produkter tidigare i veckan, här hittar du det. 

Ytterligare en skolmonter - Beckmans med tema "Wrong place, wrong time". Här är Elin Åströms möbel Units of Time som jag gillade mycket. (Foto Kurbits)

Ytterligare en skolmonter – Beckmans med tema ”Wrong place, wrong time”. Här är Elin Åströms möbel Units of Time som jag gillade mycket. (Foto Kurbits)

The post Hantverksrapport från möbelmässan appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Garntaggaren Julia Rio brinner för sitt material

$
0
0

Det händer mycket kring  Julia Riordan, eller Julia Rio som hon kallar sig när hon intar gatan med garn. Jag har haft tillfälle att träffa henne flera gånger på sistone och det är både inspirerande och intressant att följa hennes utveckling och arbete.

Just nu tillbringar hon sin tid på Konstfacks textilutbildning, men finns också  med åtminstone en fot kvar på gatan och i den gatukultur där hon taggar och använder det offentliga rummet som spelplats för sin kreativitet.

Affisch för konsert med Sabina Ddumba, taggad av Julia Rio. (Foto Julia Rio)

Affisch för konsert med Sabina Ddumba, taggad av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Sist vi sågs kom Julia med andan i halsen, hon hade kvällen innan varit och plockat ner en  affisch för Sabina Ddumbas kommande spelning, och hade under morgonen genomfört sin taggningsidé, hon hade blivit fördröjd eftersom det var pilligt att få garnet på plats utan att sabba papperet. Planen – som sedemera genomfördes – var att fixa klart och sätta upp affischen på exakt samma ställe, bara en dags förskjutning och med ett förstärkt uttryck.

Jag ser i Julias instagramflöde att fler konsertaffischer fått samma behandling efter det, se här tillexempel:

Silvana Imam, affisch bearbetad av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Silvana Imam, affisch bearbetad av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Garntaggaren, gatukonstnären och formgivaren Julia Riordan. Alltid med garn i händerna. (Foto Kurbits)

Garntaggaren, gatukonstnären och formgivaren Julia Riordan. Alltid med garn i händerna. (Foto Kurbits)

Julia Riordan kommer från Arvika, hon är 24 år idag och har efter gymnasiet bott i Göteborg, London, Oslo och nu i Stockholm. Hon startade sitt egna stickmärke, sin kollektion Julia Rio 2012, med stickade mössor och beanies, tillverkade på en handdriven stickmaskin.

Hon driver märket fortfarande, men Julia har sedan dess också utökat sin verksamhet med mer och mer närvaro i det offentliga rummet som gatukonstnär med fokus på garn.

Delar av kollektionen från Julia Rio. (Foto Amanda Nilsson)

Delar av kollektionen från Julia Rio. (Foto Amanda Nilsson)

Nyligen gjord tagg av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Nyligen gjord tagg av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Hon berättar att hennes första garntagg kom till i London 2013, hennes inspirationskällor är bland annat Magda Sayeg och Olek.  Ett drömprojekt är att precis som dem kunna tagga in stora ytor i det offentliga rummet, en buss, en fontän, en park. Och garnet är hennes favoritmaterial.
-Jag har alltid stickat och virkat, det är ett hantverk jag lärde som tioåring av min mamma.

Den här typen av taggar är ett av Julias signum, hon taggar runt om i Stockholm, ofta i området kring St Eriksplan och Fridhemsplan, om du har vägarna förbi. (Foto Julia Riordan)

Den här typen av taggar är ett av Julias signum, hon taggar runt om i Stockholm, ofta i området kring St Eriksplan och Fridhemsplan, om du har vägarna förbi. (Foto Julia Riordan)

Hon stickar och virkar både för hand men alltså också med hjälp av sin stickmaskin, hon fick bland annat en kreativ knuff av en maskinstickningskurs i Brighton 2013 och kunde i och med det få ut sin stickkollektion i större skala.
-Maskinstickningen ger möjligheter till att få fin tunn struktur, och jag kan göra mer komplicerade mönster. Samt att det förstås går fortare. Men jag älskar också att sticka och virka för hand eftersom det är så lätt att ha med sig. Det finns något tillfredsställande i vetskapen att garnet ligger där i väskan, säger hon.

Verk av Julia från 8 mars i år,en kommentar till Internationella kvinnodagen. (Foto Julia Riordan)

Verk av Julia från 8 mars i år,en kommentar till Internationella kvinnodagen. (Foto Julia Riordan)

Be the change, verk av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Be the change, verk av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Efter flytten från London till Stockholm har hon bland annat hunnit med en rad utställningar i stan, den första i butiken Urban Outfitters, som visade hennes stickade verk. Hon har sedan dess också medverkat vid gatukonstfestivaler och gör installationer i olika samarbeten, som garntaggare och som DJ.

Femtastic, av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Femtastic, av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Julia  är också engagerad både i Fatta och Femtastic, där hon bland annat bidragit med garninstallationer med budskap kring jämställdhet, samtycke liksom för strukturella förändringar i klubb- och musikliv. Se mer om hur hon arbetar i den här filmen:

Sedan hösten 2015 utbildar hon sig på Konstfack med textil inriktning. Hon är en av de som har stickning som specialinriktning;
-Jag känner att jag har hittat mitt uttryck i mitt material, jag brinner för hantverket och vill verkligen fortsätta utveckla mitt arbete med garn.

Vi pratar om just garnet som material; att det väcker också en rad känslor inte minst ute på gatan. Hon säger att hon endast får positiva kommentarer när hon taggar i garn på gatorna, hon jämför med en sprayad målning hon nyligen gjorde på St Paulsgatan i Stockholm. Det var en beställd målning på ett plank och den genererade fler negativa kommentarer än när hon använder garn, dock säger hon ändå att hon får mer positiv respons än negativ när hon målar.

Ett av Julia Rios sprayade motiv, hon har en stark färgskala och är driven i sina mönster oavsett om hon taggar i garn eller målar med färg. (Foto Julia Riordan)

Ett av Julia Rios sprayade motiv, hon har en stark färgskala och är driven i sina mönster oavsett om hon taggar i garn eller målar med färg. (Foto Julia Riordan)

- Sprayburken är så nedvärderad och så laddad i Stockholm, vi är inte heller så vana vid gatukonst här efter alla år med nolltolerans. Vi har halkat efter jämfört med många andra städer i världen, som har ett så mycket mer utbrett gatukonstuttryck. Fler lagliga väggar och fler som uttrycker sig experimentellt skulle göra mycket för det kreativa offentliga klimatet i Stockholm tror jag.

Pussy Power, Julia Rio. (Foto Julia Rio)

Pussy Power, Julia Rio. (Foto Julia Rio)

Julia brinner för att göra det offentliga rummet till en vänligare plats och efterlyser ett större konstnärligt sammanhang ute på gatorna, fler taggare, fler konstnärer i omlopp. Hon är ambitiös i sina framtidsplaner som garngraffititaggare och konstnär, sist vi sågs hade hon precis varit och tagit krankort, det vill säga, hon har numera tillstånd att köra en lyftkran så att hon kan utföra sina verk i stor skala.

Det är också något hon eventuellt kommer att behöva i Umeå framöver, där hon nyligen påbörjat ett samarbete med NBV för att klä in just en fasad.

Här är ett inslag från TV4 från december i fjol, där Julia berättar lite om sitt arbete.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

The post Garntaggaren Julia Rio brinner för sitt material appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.


Examensutställningar 2016!

$
0
0

Så här års börjar man se sig om extra efter de där examensutställningarna, en del har redan börjat, andra är i startgroparna. Tänker mig att det är mycket nerver i omlopp på landets skolor just nu. Här är en början till årets lista, ut och kolla läget hos alla spännande kreatörer nu. Tycker du att din skola eller din utställning saknas? Mejla mig så uppdaterar jag, frida@kurbits.nu. Och så ett stort grattis till alla er som tar examen i vår! Lycka till som nyutexaminerade, hör gärna av er och berätta mer om era framtida planer! (bilden i inläggets topp, Anna Scholz, Beckmans).

HDK har tre olika utställningar för sina examinerade studenter.

HDK har tre olika utställningar för sina examinerade studenter.

Recycle Designs examensutställning i Eskilstuna heter Åter i Bruk och symboliseras fint av den här smarta paketcykeln av Joel Friedrich. (Foto Eva Svensson)

Recycle Design Åtebruks examensutställning i Eskilstuna heter Åter i Bruk och symboliseras fint av den här smarta paketcykeln av Joel Friedrich. (Foto Eva Svensson)

På Konstfack textil finns Josefin Gäfvert, kolla in henne! (Foto Josefin Gäfvert)

På Konstfack textil finns Josefin Gäfvert. (Foto Josefin Gäfvert)

HV Skola öppnar sin utställning onsdag 25 maj.

HV Skola öppnar sin utställning onsdag 25 maj.

Vega Siltberg från textil, Konstfack. (Foto Vega Siltberg)

Vega Siltberg från textil, Konstfack. (Foto Vega Siltberg)

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

The post Examensutställningar 2016! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Britta Marakatt-Labba på Konstfack

$
0
0

Här är ett supertips till alla som befinner sig i Stockholm och på Konstfack på imorgon onsdag – ta chansen att lyssna på Britta Marakatt-Labba! En av våra stora samtida konstnärer med både textil och broderi som uttryck och tekniker. Britta Marakatt-Labba är professor i konsthantverk på Kautokeino högskola i Nordnorge, doktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå Universitet och – det är tycker jag är så oerhört spännande! – i år även Sápmis och Sveriges representant på konstbiennalen Documenta 2017.

Hon ställer ut både i Kassel och Aten under de hundra dagarna som den internationella konsthändelsen äger rum.

Hör Britta Marakatt-Labba prata på Konstfack imorgon! Hon är bla aktuell som Sápmis och Sveriges representant på Documenta 2017 och en mycket intressant konstnär med bla broderiet som uttryck. (Foto Konstfack)

Hör Britta Marakatt-Labba prata på Konstfack imorgon! Hon är bla aktuell som Sápmis och Sveriges representant på Documenta 2017 och en mycket intressant konstnär med bla broderiet som uttryck. (Foto Konstfack)

Onsdag 22 mars finns hon på Konstfack, så här skriver man från skolans håll om föreläsningen – och här finns mer information.

Trådarna som flätas samman i Britta Marakatt-Labbas konst är många – samisk kosmologi, skapelseberättelser och religionshistoria; myter, sägner och föreställningar ur samisk kultur; politiska samtidsallegorier; ekologi, miljö, klimatfrågan och konflikter mellan natur och kultur; scener ur samisk och nordkalottsk vardag där rendrift och årstidernas rytmer är självklara grundackord; självbiografiska och personliga händelser och hågkomster; reflektioner kring skandinavisk kolonialism och urfolks öden och identiteter; basala mänskliga relationer; glimrande betraktelser över livets förgänglighet och en storartad självlysande förundran inför tillvaron och människans plats i universum, och, inte minst, naturen, storslagen, gränslös, överväldigande; fjällvidderna, skogarna, tundran, den väldiga gnistrande stjärnklara intensiva arktiska vinternatthimlen.” (Ur Jan-Erik Lundströms bok Broderade Berättelser om Britta Marakatt-Labbas konst.

Bilden i inläggets topp är hämtad härifrån>>

The post Britta Marakatt-Labba på Konstfack appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Examensutställningar 2017!

$
0
0

Då är det den tiden på året igen – äntligen! Examensdags för alla studenter vid landets konst-, hantverks-, och designutbildningar, hurra! En del är redan öppnat och en del är nästan över, men flera återstår tack och lov. Det är som vanligt dags för Kurbits lista över utställningar som inte bör missas. Och som vanligt kan du berätta om din utställning saknas, mejla mig på frida@kurbits.nu. Nu kör vi:

Amalia Bille, Konsthantverk Master, HDK Göteborg. Verket heter blodsband. (Foto Ekaterina Lukoshkova)

Amalia Bille, Konsthantverk Master, HDK Göteborg. Verket heter blodsband. (Foto Ekaterina Lukoshkova)

Studentarbete från Sätergläntan, som öppnar sin utställning #slöjdkraft nu på fredag. (Foto Gunilla Tegen)

Studentarbete från Sätergläntan, som öppnar sin utställning #slöjdkraft nu på fredag. (Foto Gunilla Tegen)

Hanna Hansdotter, Keramik och glas, Konstfack. (Foto Kurbits)

Hanna Hansdotter, Keramik och glas, Konstfack. (Foto Kurbits)

Bilden i inläggets topp: Pontus Svensson, Möbeldesign inriktning trä, HDK.

 

The post Examensutställningar 2017! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Vårutställningen 2017 Konstfack

$
0
0

Det är bråda dagar i examensutställningsbranschen just nu. Endast ytterligare ett par dagar, till och med söndag, pågår Konstfacks utställning. Här samsas inte mindre än 195 studenters uttryck och arbeten från alla utbildningens kandidat- och masterprogram. Det är mäktigt och bitvis mastigt att ta in alla smarta intressanta arbeten, kvaliteten är hög och nivån på engagemang är utmärkt, det är främst uppblandningen av alla inriktningar och klasser i utställningen som gör det svårt att överblicka. Det blir svårnavigerat som helhet helt enkelt. Men desto snabbare kastar en sig därmed in i de olika verken som visas.

Hanna Hansdotter, som i glas reflekterar kring hantverk, material och tradition i relation till produktion, och hur det tar sig uttryck och gör avtryck i glasobjektet, som som hon beskriver det. Fantastiskt vackert! (Foto Kurbits)

Hanna Hansdotter, som i glas reflekterar kring hantverk, material och tradition i relation till produktion, och hur det tar sig uttryck och gör avtryck i glasobjektet, som som hon beskriver det. Fantastiskt vackert! (Foto Kurbits)

Och det gör jag verkligen med glädje – verkshöjd, verklighetsnära och stundtals visionärt är årets upplaga av examinationsarbetena.

Vi började här - Joran Stamatakakos stora installation är nästan det första som möter besökaren av Konstfacks examensutställning i år. (Foto Kurbits)

Vi började här – Joran Stamatakakos stora installation är nästan det första som möter besökaren av Konstfacks examensutställning i år. (Foto Kurbits)

Så som många varit inne på finns stort engagemang för världsläge, politik, framtid och mänsklighet på ett sätt som inte varit så tydligt bland studenter från konstnärliga och kreativa utbildningar tidigare om åren, det gäller generellt de utställningar jag hittills sett och trenden är minst sagt tydlig också på Konstfack. Det är en bra utveckling tycker jag – ju fler discipliner av samhället som kan engagera, oavsett kreativa uttryck, desto relevantare blir världspolitiken för fler. Avtryck i hållbarhet, produktionsförhållanden, återbruk, naturkatastrofer, mental hälsa, resiliens, gentrifiering och problematiseringar kring det offentliga rummet är några av de ämnen jag på rak arm kommer på behandlas.

Amanda Hultmans arbete Att blunda för verkligheten – skapandet av värdefulla kläder i en värdelös bransch imponerar i sina många fördjupade delar. Helheten spännande och detaljerna viktiga. (Foto Kurbits)

Amanda Hultmans arbete Att blunda för verkligheten – skapandet av värdefulla kläder i en värdelös bransch imponerar i sina många fördjupade delar. Helheten spännande och detaljerna viktiga. (Foto Kurbits)

Ett av mina favoritarbeten är detta, och kanske främst den tidning som ligger på podiet längst fram i bild. Amanda Hultman, kandidat i textil har gjort inte bara en kollektion kläder, utan framförallt undersökt bakomliggande fakta och förhållanden i sättet vi tillverkar våra kläder. Hållbarhet, produktionsförhållanden, sweatshopindustri och agenda 2030 i ett nötskal. Att blunda för verkligheten – skapandet av värdefulla kläder i en värdelös bransch heter hennes arbete.

I textil, text och bild undersöker Amanda Hultman textila villkor för vad hon kallar en värdelös bransch. (Foto Kurbits)

I textil, text och bild undersöker Amanda Hultman textila villkor för vad hon kallar en värdelös bransch. (Foto Kurbits)

Också Erik Hidemark tyckte jag hade intressanta poänger i sitt utforskande av hantverket i industrin. Han undersöker de traditionellt ansedda motsättningarna mellan hantverk och industri – och i tre egenbyggda maskiner försöker han att belysa detta. ”Är det möjligt att tillskriva industriellt framställda föremål kvaliteter som vanligtvis tillskrivs hantverksframställda föremål?” frågar han sig. En superintressant fråga som verkligen ligger i tiden också med tanke på hur heta diskussionerna om handgjort, lokalt producerat, transparens i produktionsprocessen är i ett globalt perspektiv.

Den förlorade känslan, arbete av industridesignstudenten Erik Hidemark. Maskinen är en kommentar till hur industrin vill efterlikna hantverk utan att ta hänsyn till det som gör hantverket levande - händerna. Intressant sätt att belysa frågan. (Foto Kurbits)

Den förlorade känslan, arbete av industridesignstudenten Erik Hidemark. Maskinen är en kommentar till hur industrin vill efterlikna hantverk utan att ta hänsyn till det som gör hantverket levande – händerna. Intressant sätt att belysa frågan. (Foto Kurbits)

Uttryck kring hantverkskunskap och utforskande av metoder kring densamma ägnar sig alltså ovan Hanna Hansdotter åt, men även fler; jag tänkte på Agnes Nissen, Katarina Lundberg och även Nadia Zabihi vars olika projekt jag gillade. Stickandes i återanvänd textil, användandet av hantverksrelaterat material (sandpapper!) i helt annat syfte (Katarina Lundberg) samt utforskande av ny teknik kring traditionellt material – Concrete Canvas, flexibelt betongtyg som härdar efter vattning.

Liksom förstås – bilden i inläggets topp, Victor Alge som tittat på vad som går att göra av restmaterialet från de älgar som varje år skjuts i Sverige.

Nadia Zabihi experimenterar med Concrete Canvas, som hon behandlar som tyg men som härdar med vattning. (Foto Kurbits)

Nadia Zabihi experimenterar med Concrete Canvas, som hon behandlar som tyg men som härdar med vattning. (Foto Kurbits)

Katarina Lundbergs undersökande av – Arbetsmiljöverkets regelverk för arbetsutrustning utifrån färgställningar är lysande. Här i objekt, men också i hennes oljor föreställandandes arbetsmiljöer. (Foto Kurbits)

Katarina Lundbergs undersökande av Arbetsmiljöverkets regelverk för arbetsutrustning utifrån färgställningar är lysande. Här i objekt, men också i hennes oljor föreställandandes arbetsmiljöer. (Foto Kurbits)

Agnes Nissen samlar avlagda jeans och återanvänder trasorna som hon spinner ihop till snoddade remsor, likt garnnystan, med hjälp av en skruvdragare. Här stickar hon en matta med egengjorda sticko.r (Foto Kurbits)

Agnes Nissen samlar avlagda jeans och återanvänder trasorna som hon spinner ihop till snoddade remsor, likt garnnystan, med hjälp av en skruvdragare. Här stickar hon en matta med egengjorda stickor. (Foto Kurbits)

En av mina favoriter - Kyung Jin Chos ljudinstallation med slumpmässiga pendelslag mot keramikkärl. (Foto Kurbits)

En av mina favoriter – Kyung Jin Chos ljudinstallation med slumpmässiga pendelslag mot keramikkärl. (Foto Kurbits)

Kyung Jin Cho står för utställningens vackraste ljudupplevelse, där hon ovanför stora keramikkärl konstruerat en pendel som slumpmässigt skapar ljud genom att slå i kärlen. Installationen är en tolkning av en upplevelse av en jordbävning i Seoul.

Emma Brålanders 3D-väggmålning stack också ut. (Foto Kurbits)

Emma Brålanders 3D-väggmålning stack också ut. (Foto Kurbits)

Maria Bruvik Kindestam utforskar det offentliga rummet och frågar sig vad vi får och inte får göra där – med gerillaslöjden som metod tar hon sig an olika uttryck – givetvis finns det en problematik i att hon måste redovisa sina arbeten i fotografier – det hade ju varit mäktigt att se mer av verken live. Här blir hennes experimenterande lågmält och svårt att till fullo förstå vidden av – många av hennes uttryck är dock lysande. Kolla in fimparna längst ner till höger i bild till exempel.

Maria Bruvik Kindstam tar sig an det offentliga rummet och vad man får göra där - gerillaslöjden har provats och utforskats i material och tekniker. (Foto Kurbits)

Maria Bruvik Kindestam tar sig an det offentliga rummet och vad man får göra där – gerillaslöjden har provats och utforskats i material och tekniker. (Foto Kurbits)

Ytterligare intressanta tolkningar av världen runtomkring; Anna-Lea Öquist som byggt ett kalejdoskop där hon undersöker religion.

Installation av Anna-Lea Öquist, I fall att, i form av ett kalejdoskop. (Foto Kurbits)

Installation av Anna-Lea Öquist, I fall att, i form av ett kalejdoskop. (Foto Kurbits)

Ann-Charlotte Ingschöld, Bilder av platser - den visuella kulturens betydelse för platsers identitet. Arbetet tar upp centrum-periferi som intressant område. (Foto Kurbits)

Ann-Charlotte Ingschöld, Bilder av platser – den visuella kulturens betydelse för platsers identitet. Arbetet tar upp centrum-periferi som intressant område. 2050 anspelar på årtalet då 70% av världens befolkning beräknas bo i städer.  (Foto Kurbits)

Och Ann-Charlotte Ingschöld som inom ramen av Visuell kultur och lärande – inriktning bildpedagogik tar sig an tolkningar och bearbetningar av landsbygd och stad, vem och vilken plats som räknas och var vi förväntas vara i ett framtidsperspektiv. 2050 tänker jag anspelar på det årtal då 70% av världens befolkning beräknas bo i städer.

Utställningssalarna är många och de 195 studenterna får olika platser och placeringar, något som väcker funderingar om hur det hela har bestämts, vem och hur som får vara med vem och varför. Nivån är alltjämnt hög vart än du går i utställningen, ett besök rekommenderas verkligen. Men skynda - den är öppen endast till söndag! (Foto Kurbits)

Utställningssalarna är många och de 195 studenterna får olika platser och placeringar, något som väcker funderingar om hur det hela har bestämts, vem och hur som får vara med vem och varför. Nivån är alltjämnt hög vart än du går i utställningen, ett besök rekommenderas verkligen. Men skynda – den är öppen endast till söndag! (Foto Kurbits)

Gå och se Konstfacks alla delar i helgen! Här finns uppfriskande, viktiga, tankeväckande projekt som spänner bågen och som alltså ofta riktar fokus på samhällsdebatt, världspolitik, medmänsklighet, miljö- och framtidsfrågor. Här är endast ett litet axplock av allt som visas, ta del av allt själv om du har möjlighet, rekommenderas varmt! Praktisk information här. 

Keramik och glas - Anna Tedestam, Serendipity. (Foto Kurbits)

Keramik och glas – Anna Tedestam, Serendipity. (Foto Kurbits)

The post Vårutställningen 2017 Konstfack appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Utställningen Väv avslutas med festival

$
0
0

I allra sista stund tipsar jag om den fina utställningen Väv, på Nordiska museet. Jag var där förra veckan och blev glad, inspirerad och lite tagen. Tiden har inte räckt till, en bokmässa kom exempelvis emellan, men här kommer iallafall en förhoppning om att ni som inte varit där och är i närheten tar er dit – i helgen.

För det är så det ligger till, utställningen avslutas i helgen. Och det görs med en vävfestival – kolla in hela söndagens program här. Annika Ekdahls föreläsning går ju inte av för hackor exempelvis.

Kuddar i flamskväv och blandteknik, av Rebecka Winther. (Foto Mats Landin, ©Nordiska museet)

Kuddar i flamskväv och blandteknik, av Rebecka Winther. (Foto Mats Landin, ©Nordiska museet)

Jag tog mig iallafall äntligen tid att se utställningen förra veckan, och är glad att jag gjorde så. Utställningen är ett samarbete mellan Nordiska museet och Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, givetvis eftersom hemslöjden firar jubileum i år.

Nordiska museet har enorma samlingar – 1,5 miljoner föremål, varav 1/3 textiler (!) – som man förvisso verkligen botaniserat i, med utsökt vackra exempel som inramning till utställningen. Dessutom visas delar av Lilli Zickermans enorma samling fotografier här, från resor hon gjorde mellan 1910 och 1931 för att leta textil slöjd i landet. Lilli Zickerman grundade ju hemslöjdsrörelsen, så det passar sig ju väl i sammanhanget.

"Vår gamla svenska hemslöjd är så gedigen, så rik på motiver, så varm i färger och så äkta personlig att den i sanning bör läggas till grund för framtidens slöjd. Den har en fond så rik att giva av att dess framtid ock bör bliva ljus och mäktig." Citat av Lilli Zickerman. (Foto Kurbits)

“Vår gamla svenska hemslöjd är så gedigen, så rik på motiver, så varm i färger och så äkta personlig att den i sanning bör läggas till grund för framtidens slöjd. Den har en fond så rik att giva av att dess framtid ock bör bliva ljus och mäktig.” Kloka ord från Lilli Zickerman. (Foto Kurbits)

"Förr fanns det en gräns här, men den har jag tagit bort!" Briljant väv av Maria Kamfjord, HV Skola. Här har hon förstås låtit sig inspireras av äldre mönster, men ändå gjort något eget. (Foto Kurbits)

“Förr fanns det en gräns här, men den har jag tagit bort!” Briljant väv av Maria Kamfjord, HV Skola. Här har hon förstås låtit sig inspireras av äldre mönster, men ändå gjort något eget. (Foto Kurbits)

Men det är främst utställningens samtida fokus som gör mig glad. Här finns levande berättelser från engagerade utövare om vad vävningen spelar för roll idag. Här finns samtida tolkningar av gamla tekniker, gjorda av studenter från utbildningar på Sätergläntan, HV Skola och Konstfack. Och deras arbeten är minst sagt uppseendeväckande. De får också ta mycket plats i själva utställningsrummet.

Sätergläntan i förgrunden - som låtit sig inspireras av Lilli Zickermans fotografier. Även om flertalet av dem är handkolorerade är största delen svart vita. Studenterna vid Sätergläntan valde därför att översätta traditionella mönster i indigoblå toner. Spännande experiment! (Foto Mats Landin, ©Nordiska museet)

Sätergläntan i förgrunden – som låtit sig inspireras av Lilli Zickermans fotografier. Även om flertalet av dem är handkolorerade är största delen svart vita. Studenterna vid Sätergläntan valde därför att översätta traditionella mönster i indigoblå toner. Spännande experiment! I bakgrunden HV Skolas verk. (Foto Mats Landin, ©Nordiska museet)

Viktoria  Cleverby, Konstfack. Flätning i näver, läder och furu. (Foto Kurbits)

Viktoria Cleverby, Konstfack. Flätning i näver, läder och furu. (Foto Kurbits)

Men hjärtat, kärnan, i utställningen är de många uppställda vävstolarna. Här får man prova på olika tekniker, det går att hyra en vävstol per timmar, eller prova på med hjälp av kunnig personal. En rad olika ingångar till vävningen finns alltså möjliga – och det är väl så man ska ta hand om detta urgamla och samtidigt livsviktiga hantverk. Det är ju inte så att vi inte nyttjar vävda tyger precis, även om det är färre och färre som kan hantera en vävstol. Den insikten drabbar en handgripligt i utställningen och det tycker jag är bra. En ytterligare del i utställningen visar också upp allt det vackra som går att göra. Och jösses vad det är vackert!

Två av de många vävstolarna som finns med i utställningen. Just för stunden tomma, men under den tid jag var där var det mestadels nyfikna väverskor som satt där. (Foto Kurbits)

Två av de många vävstolarna som finns med i utställningen. Just för stunden tomma, men under den tid jag var där var det mestadels nyfikna väverskor som satt där. (Foto Kurbits)

Varför inte fira hemslöjden med att väva lite på loggan? Fritt fram! (Foto Kurbits)

Varför inte fira hemslöjden med att väva lite på loggan? Fritt fram! (Foto Kurbits)

Nå. Skynda skynda ni som kan. Och för er andra finns här ett antal bilder som kanske ger er en känsla av den inspiration och framåtanda jag kände.

Konstfacks samling på temat vävning. Konstnärligt och nyfiket experimenterande. (Foto Kurbits)

Konstfacks samling på temat vävning. Konstnärligt och nyfiket experimenterande. (Foto Kurbits)

Avslutande åkdyna - så många klassiska vackra mönster finns i utställningen! Denna dyna är gjord av Åsa Viksten Sundbom. (Foto Kurbits)

Avslutande åkdyna – så många klassiska vackra mönster finns i utställningen! Denna dyna är gjord av Åsa Viksten Sundbom. (Foto Kurbits)

The post Utställningen Väv avslutas med festival appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Shibori to dye for

$
0
0

Utställningen Shibori to dye for kan ha nästintill världsrekord i vitsigaste titel, (eller är det bara jag?) det är också en utställning med resultat från fördjupningskurs i den japanska tekniken på Konstfack i Stockholm.

Shibori to dye for, utställningen på Konstfack visar upp den japanska tryck-och färgeritekniken. (Foto Konstfack)

Shibori to dye for, utställningen på Konstfack visar upp den japanska tryck-och färgeritekniken. (Foto Konstfack)

Shibori är alltså en japansk textilteknik, reservageteknik, som innebär att man blockerar en yta av tyget innan det färgas. Det kan vara träklossar, vikningar, sömmar, stygn och knutna trådar, får jag veta. Shibori betyder också just pressa, vrida och klämma på japanska.

Sedan 2002 har Konstfack haft en fristående vidareutbildning i tekniken, med textilkonstnären Eva Lagnert som lärare och det är den kursen som nu visar upp sina vackra alster.

Repetativt kan vara ett inslag i shiborin. Tyget får varietat uttryck genom mönstringar eller upprepningar beroende på sättet man blockerar. (Foto Konstfack)

Repetativt kan vara ett inslag i shiborin. Tyget får varietat uttryck genom mönstringar eller upprepningar beroende på sättet man blockerar. (Foto Konstfack)

I den information om utställningen som jag fått läser jag att kursernas deltagare under åren har varierat mycket – konstnärer, formgivare, arkitekter, scenografer och kostymörer bland annat – och att det gjort att tekniken utvecklats vidare på det viset. Jag tycker det låter som ett så spännande sätt att se på det hela, att våga göra avtryck och att vilja se de egna förutsättningarna som ett komplement i något som är traditionsbundet och mycket väl utvecklat tekniskt redan.

Så, ni som kan – ta er till Konstfack i helgen! Utställningen pågår helgen ut och medverkar gör: Barbara Berther, Katarina Brieditis, Elsa Chartin, Christel Kurén, Birgitta Lagerqvist, Eva Lagnert, Eva Lamby, Eva Marmbrandt, Kerstin Petersson, Eva Rosengren, Leyun Wang, Åsa Wallenström och Karin Welin.

En bild från själva utställningen, tagen av Elsa Chartin, som både medverkar och är den som tipsade mig om detta. Det ser verkligen spännande ut!(Foto Elsa Chartin)

En bild från själva utställningen, tagen av Elsa Chartin, som både medverkar och är den som tipsade mig om detta. Det ser verkligen spännande ut! (Foto Elsa Chartin)

The post Shibori to dye for appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Examensutställningar 2013!

$
0
0

Det är hög tid att sammanfatta lite examensutställningar, vi är ju mitt i maj och det har varit både en och två öppningar redan. Och nu går det också att säga att det faktiskt är en tradition här på Kurbits, detta. Som vanligt kan jag konstatera att jag inte ämnar ge en heltäckande bild, utan snarare alltså en fingervisning om att det sjuder och bubblar på många skolor runt om i landet så här års.

HV Skolas examensutställning öppnar idag och pågår till 31 augusti. (Foto HV Skola)

HV Skolas examensutställning öppnar idag och pågår till 31 augusti. (Foto HV Skola)

Här har jag alltså också  i år försökt mig på att samla pågående och kommande utställningar från flertalet av landets skapande skolor. Givetvis har jag missat massor, givetvis är det en rad begåvade utställningar som ska till. Här är min laddning så länge, håll till godo!

Ni brukar vara bra på att fylla på! Tipsa mig om fler examensutställningar, och du som ställer ut – mejla mig gärna bilder, jag visar gärna mer! Lämna kommentar i fältet nedan, eller mejla mig på frida@kurbits.nu.
Hanna Dalrot från Beckmans formutbildning, Textila landskap. (Foto Hanna Dalrot)

Textila landskap av formstudenten Hanna Dalrot från Beckmans. (Foto Hanna Dalrot)

Examensutställning på Konstfack, Kristine Leimanis de Borst, Textile in the expanded field. (Foto Konstfack)

Examensutställning på Konstfack, Kristine Leimanis de Borst, Textile in the expanded field. (Foto Konstfack)

Konstfack, Lisa Wallert. Keramik och glas. (Foto Konstfack)

Konstfack, Lisa Wallert. Keramik och glas. (Foto Konstfack)

Toppbilden i sin helhet, av Karolina Hägg från Konstfack. (Foto Christian Habetzeder)

Toppbilden i sin helhet, av Karolina Hägg från Konstfack. (Foto Christian Habetzeder)

The post Examensutställningar 2013! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.


Hantverksrapport från möbelmässan

$
0
0

Jag ägnade min torsdag i veckan åt möbelmässan, det blev snärjigt eftersom där fanns mycket att se och många att prata med. Här är ett urval av sådant som jag gillade, blev glad av och blev uppmuntrad över. Jag ägnade mest tid i Greenhouse, avdelningen för skolor, nyutexaminerade och nyetablerade, och det var också mest det som fastnade i min kamera ser jag.

Pågående arbete under mässan, Vega Määttä Siltberg sydde denna rumsavdelare för hand i Konstfacks monter. Att se folk in action är ju alltid ett plus, och det var roligt att se Konstfacks monter på möbelmässan. (Foto Kurbits)

Pågående arbete under mässan, Vega Määttä Siltberg sydde denna rumsavdelare för hand i Konstfacks monter. Att se folk in action är ju alltid ett plus, och det var roligt att se Konstfacks monter på möbelmässan. (Foto Kurbits)

Möbelmässan är ju ett superkalas för all typ av inredning, form och design, jag är inte på något vis heltäckande eller representativ i mitt urval. Men det vet ni ju säkert redan sen tidigare, jag märker ju själv att jag mest går igång på skickligt hantverk, spännande teknikanvändning eller traditionella material. Väldigt mycket i min kamera – och faktiskt också på mässan i stort – var trärent, i naturmaterial och hantverksskickligt. Håll till godo!

Fantastiskt fin ny kollektion från Studio Amanda och Matilda! Mellan himmel och jord heter den. Nu också i samarbete med spännande formgivaren Sophia Lithell, som gjort möbeln Rotunda. (Foto Kurbits)

Fantastiskt fin ny kollektion från Studio Amanda och Matilda! Mellan himmel och jord heter den. Nu också i samarbete med spännande formgivaren Sophia Lithell, som gjort möbeln Rotunda. (Foto Kurbits)

Byrå av Daniela Arell från Stenebyskolans monter. Läderapplikationerna dubblerar alltså som handtag. (Foto Kurbits)

Byrå av Daniela Arell från Stenebyskolans monter. Läderapplikationerna dubblerar alltså som handtag. (Foto Kurbits)

The Tomorrow Collective - mitt favoritprojekt från skolorna på mässan. Lunds Universitets industidesign har arbetat med traditionella föremål och givit dem ny form ur ett hållbarhets- och ofta kretsloppstänk. Mycket av det väldigt väl utfört hantverksmässigt också. Här har Stephan Thiemt gjort et par skor. (Foto Kurbits)

The Tomorrow Collective – mitt favoritprojekt från skolorna på mässan. Lunds Universitets industidesign har arbetat med traditionella föremål och givit dem ny form ur ett hållbarhets- och ofta kretsloppstänk. Mycket av det väldigt väl utfört hantverksmässigt också. Här har Stephan Thiemt gjort et par skor. (Foto Kurbits)

Se också en fin film där Tomorrow Collective presenteras i sin helhet – här. 

Också Juliana De Filippis brödförvaring i terrakotta gjorde mig glad. Notera skärbrädan/locket. Elegant! Sätt att återanvända kaffesump, använda egengjord tandkräm, skicka bud i trälådor och uppdatera sin lunchlåda ingick också i studenternas projekt. Kul! (Foto Kurbits)

Också Juliana De Filippis brödförvaring i terrakotta gjorde mig glad. Notera skärbrädan/locket. Elegant! Sätt att återanvända kaffesump, använda egengjord tandkräm, skicka bud i trälådor och uppdatera sin lunchlåda ingick också i studenternas projekt. Kul! (Foto Kurbits)

Utställningen Twelve 2015 var också mycket intressant att se, det är mässan som initierat utställningen där tolv där tolv etablerade formgivare visas upp, i år i urval av Johanna Agerman Ross. Temat i år var metoder. Här är Mia Cullins fina väska och bord i flätat läder. Det är också hennes bord vi ser i inläggets topp. (Foto Kurbits)

Utställningen Twelve 2015 var också mycket intressant att se, det är mässan som initierat utställningen där tolv där tolv etablerade formgivare visas upp, i år i urval av Johanna Agerman Ross. Temat i år var metoder. Här är Mia Cullins fina väska och bord i flätat läder. Det är också hennes bord vi ser i inläggets topp. (Foto Kurbits)

Åsa Pärsons nya kollektion Rime för danska Kvadrat imponerade i kvalitet och nyanser (27 stycken!). Hon säger att hon inspirerats av persiska barockmattor på Skokloster - så stiligt! (Foto Kurbits)

Åsa Pärsons nya kollektion Rime för danska Kvadrat imponerade i kvalitet och nyanser (27 stycken!). Hon säger att hon inspirerats av persiska barockmattor på Skokloster – så stiligt! (Foto Kurbits)

I Ung Svensk Forms utställning hittade jag favoriten Ida Petterssons  Popop, med en så stilig lek med det två- och tredminentionella. Kaxigt och vackert på samma gång. (Foto Kurbits)

I Ung Svensk Forms utställning hittade jag favoriten Ida Petterssons Popop, med en så stilig lek med det två- och tredminentionella. Kaxigt och vackert på samma gång. (Foto Kurbits)

Bland Designboom-borden, mässans avdelning för försäljning av samtida design, hittade jag Kim Walltin! Han ligger ju bakom Future Days och gör de finaste av pappersskulpturer. (Foto Kurbits)

Bland Designboom-borden, mässans avdelning för försäljning av samtida design, hittade jag Kim Walltin! Han ligger ju bakom Future Days och gör de finaste av pappersskulpturer. (Foto Kurbits)

Jag skrev ett inlägg om hans intressanta arbetssätt och om hans produkter tidigare i veckan, här hittar du det. 

Ytterligare en skolmonter - Beckmans med tema "Wrong place, wrong time". Här är Elin Åströms möbel Units of Time som jag gillade mycket. (Foto Kurbits)

Ytterligare en skolmonter – Beckmans med tema “Wrong place, wrong time”. Här är Elin Åströms möbel Units of Time som jag gillade mycket. (Foto Kurbits)

The post Hantverksrapport från möbelmässan appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Garntaggaren Julia Rio brinner för sitt material

$
0
0

Det händer mycket kring  Julia Riordan, eller Julia Rio som hon kallar sig när hon intar gatan med garn. Jag har haft tillfälle att träffa henne flera gånger på sistone och det är både inspirerande och intressant att följa hennes utveckling och arbete.

Just nu tillbringar hon sin tid på Konstfacks textilutbildning, men finns också  med åtminstone en fot kvar på gatan och i den gatukultur där hon taggar och använder det offentliga rummet som spelplats för sin kreativitet.

Affisch för konsert med Sabina Ddumba, taggad av Julia Rio. (Foto Julia Rio)

Affisch för konsert med Sabina Ddumba, taggad av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Sist vi sågs kom Julia med andan i halsen, hon hade kvällen innan varit och plockat ner en  affisch för Sabina Ddumbas kommande spelning, och hade under morgonen genomfört sin taggningsidé, hon hade blivit fördröjd eftersom det var pilligt att få garnet på plats utan att sabba papperet. Planen – som sedemera genomfördes – var att fixa klart och sätta upp affischen på exakt samma ställe, bara en dags förskjutning och med ett förstärkt uttryck.

Jag ser i Julias instagramflöde att fler konsertaffischer fått samma behandling efter det, se här tillexempel:

Silvana Imam, affisch bearbetad av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Silvana Imam, affisch bearbetad av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Garntaggaren, gatukonstnären och formgivaren Julia Riordan. Alltid med garn i händerna. (Foto Kurbits)

Garntaggaren, gatukonstnären och formgivaren Julia Riordan. Alltid med garn i händerna. (Foto Kurbits)

Julia Riordan kommer från Arvika, hon är 24 år idag och har efter gymnasiet bott i Göteborg, London, Oslo och nu i Stockholm. Hon startade sitt egna stickmärke, sin kollektion Julia Rio 2012, med stickade mössor och beanies, tillverkade på en handdriven stickmaskin.

Hon driver märket fortfarande, men Julia har sedan dess också utökat sin verksamhet med mer och mer närvaro i det offentliga rummet som gatukonstnär med fokus på garn.

Delar av kollektionen från Julia Rio. (Foto Amanda Nilsson)

Delar av kollektionen från Julia Rio. (Foto Amanda Nilsson)

Nyligen gjord tagg av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Nyligen gjord tagg av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Hon berättar att hennes första garntagg kom till i London 2013, hennes inspirationskällor är bland annat Magda Sayeg och Olek.  Ett drömprojekt är att precis som dem kunna tagga in stora ytor i det offentliga rummet, en buss, en fontän, en park. Och garnet är hennes favoritmaterial.
-Jag har alltid stickat och virkat, det är ett hantverk jag lärde som tioåring av min mamma.

Den här typen av taggar är ett av Julias signum, hon taggar runt om i Stockholm, ofta i området kring St Eriksplan och Fridhemsplan, om du har vägarna förbi. (Foto Julia Riordan)

Den här typen av taggar är ett av Julias signum, hon taggar runt om i Stockholm, ofta i området kring St Eriksplan och Fridhemsplan, om du har vägarna förbi. (Foto Julia Riordan)

Hon stickar och virkar både för hand men alltså också med hjälp av sin stickmaskin, hon fick bland annat en kreativ knuff av en maskinstickningskurs i Brighton 2013 och kunde i och med det få ut sin stickkollektion i större skala.
-Maskinstickningen ger möjligheter till att få fin tunn struktur, och jag kan göra mer komplicerade mönster. Samt att det förstås går fortare. Men jag älskar också att sticka och virka för hand eftersom det är så lätt att ha med sig. Det finns något tillfredsställande i vetskapen att garnet ligger där i väskan, säger hon.

Verk av Julia från 8 mars i år,en kommentar till Internationella kvinnodagen. (Foto Julia Riordan)

Verk av Julia från 8 mars i år,en kommentar till Internationella kvinnodagen. (Foto Julia Riordan)

Be the change, verk av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Be the change, verk av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Efter flytten från London till Stockholm har hon bland annat hunnit med en rad utställningar i stan, den första i butiken Urban Outfitters, som visade hennes stickade verk. Hon har sedan dess också medverkat vid gatukonstfestivaler och gör installationer i olika samarbeten, som garntaggare och som DJ.

Femtastic, av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Femtastic, av Julia Rio. (Foto Julia Riordan)

Julia  är också engagerad både i Fatta och Femtastic, där hon bland annat bidragit med garninstallationer med budskap kring jämställdhet, samtycke liksom för strukturella förändringar i klubb- och musikliv. Se mer om hur hon arbetar i den här filmen:

Sedan hösten 2015 utbildar hon sig på Konstfack med textil inriktning. Hon är en av de som har stickning som specialinriktning;
-Jag känner att jag har hittat mitt uttryck i mitt material, jag brinner för hantverket och vill verkligen fortsätta utveckla mitt arbete med garn.

Vi pratar om just garnet som material; att det väcker också en rad känslor inte minst ute på gatan. Hon säger att hon endast får positiva kommentarer när hon taggar i garn på gatorna, hon jämför med en sprayad målning hon nyligen gjorde på St Paulsgatan i Stockholm. Det var en beställd målning på ett plank och den genererade fler negativa kommentarer än när hon använder garn, dock säger hon ändå att hon får mer positiv respons än negativ när hon målar.

Ett av Julia Rios sprayade motiv, hon har en stark färgskala och är driven i sina mönster oavsett om hon taggar i garn eller målar med färg. (Foto Julia Riordan)

Ett av Julia Rios sprayade motiv, hon har en stark färgskala och är driven i sina mönster oavsett om hon taggar i garn eller målar med färg. (Foto Julia Riordan)

– Sprayburken är så nedvärderad och så laddad i Stockholm, vi är inte heller så vana vid gatukonst här efter alla år med nolltolerans. Vi har halkat efter jämfört med många andra städer i världen, som har ett så mycket mer utbrett gatukonstuttryck. Fler lagliga väggar och fler som uttrycker sig experimentellt skulle göra mycket för det kreativa offentliga klimatet i Stockholm tror jag.

Pussy Power, Julia Rio. (Foto Julia Rio)

Pussy Power, Julia Rio. (Foto Julia Rio)

Julia brinner för att göra det offentliga rummet till en vänligare plats och efterlyser ett större konstnärligt sammanhang ute på gatorna, fler taggare, fler konstnärer i omlopp. Hon är ambitiös i sina framtidsplaner som garngraffititaggare och konstnär, sist vi sågs hade hon precis varit och tagit krankort, det vill säga, hon har numera tillstånd att köra en lyftkran så att hon kan utföra sina verk i stor skala.

Det är också något hon eventuellt kommer att behöva i Umeå framöver, där hon nyligen påbörjat ett samarbete med NBV för att klä in just en fasad.

Här är ett inslag från TV4 från december i fjol, där Julia berättar lite om sitt arbete.

 

The post Garntaggaren Julia Rio brinner för sitt material appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Examensutställningar 2016!

$
0
0

Så här års börjar man se sig om extra efter de där examensutställningarna, en del har redan börjat, andra är i startgroparna. Tänker mig att det är mycket nerver i omlopp på landets skolor just nu. Här är en början till årets lista, ut och kolla läget hos alla spännande kreatörer nu. Tycker du att din skola eller din utställning saknas? Mejla mig så uppdaterar jag, frida@kurbits.nu. Och så ett stort grattis till alla er som tar examen i vår! Lycka till som nyutexaminerade, hör gärna av er och berätta mer om era framtida planer! (bilden i inläggets topp, Anna Scholz, Beckmans).

HDK har tre olika utställningar för sina examinerade studenter.

HDK har tre olika utställningar för sina examinerade studenter.

Recycle Designs examensutställning i Eskilstuna heter Åter i Bruk och symboliseras fint av den här smarta paketcykeln av Joel Friedrich. (Foto Eva Svensson)

Recycle Design Åtebruks examensutställning i Eskilstuna heter Åter i Bruk och symboliseras fint av den här smarta paketcykeln av Joel Friedrich. (Foto Eva Svensson)

På Konstfack textil finns Josefin Gäfvert, kolla in henne! (Foto Josefin Gäfvert)

På Konstfack textil finns Josefin Gäfvert. (Foto Josefin Gäfvert)

HV Skola öppnar sin utställning onsdag 25 maj.

HV Skola öppnar sin utställning onsdag 25 maj.

Vega Siltberg från textil, Konstfack. (Foto Vega Siltberg)

Vega Siltberg från textil, Konstfack. (Foto Vega Siltberg)

 

 

The post Examensutställningar 2016! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Britta Marakatt-Labba på Konstfack

$
0
0

Här är ett supertips till alla som befinner sig i Stockholm och på Konstfack på imorgon onsdag – ta chansen att lyssna på Britta Marakatt-Labba! En av våra stora samtida konstnärer med både textil och broderi som uttryck och tekniker. Britta Marakatt-Labba är professor i konsthantverk på Kautokeino högskola i Nordnorge, doktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå Universitet och – det är tycker jag är så oerhört spännande! – i år även Sápmis och Sveriges representant på konstbiennalen Documenta 2017.

Hon ställer ut både i Kassel och Aten under de hundra dagarna som den internationella konsthändelsen äger rum.

Hör Britta Marakatt-Labba prata på Konstfack imorgon! Hon är bla aktuell som Sápmis och Sveriges representant på Documenta 2017 och en mycket intressant konstnär med bla broderiet som uttryck. (Foto Konstfack)

Hör Britta Marakatt-Labba prata på Konstfack imorgon! Hon är bla aktuell som Sápmis och Sveriges representant på Documenta 2017 och en mycket intressant konstnär med bla broderiet som uttryck. (Foto Konstfack)

Onsdag 22 mars finns hon på Konstfack, så här skriver man från skolans håll om föreläsningen – och här finns mer information.

Trådarna som flätas samman i Britta Marakatt-Labbas konst är många – samisk kosmologi, skapelseberättelser och religionshistoria; myter, sägner och föreställningar ur samisk kultur; politiska samtidsallegorier; ekologi, miljö, klimatfrågan och konflikter mellan natur och kultur; scener ur samisk och nordkalottsk vardag där rendrift och årstidernas rytmer är självklara grundackord; självbiografiska och personliga händelser och hågkomster; reflektioner kring skandinavisk kolonialism och urfolks öden och identiteter; basala mänskliga relationer; glimrande betraktelser över livets förgänglighet och en storartad självlysande förundran inför tillvaron och människans plats i universum, och, inte minst, naturen, storslagen, gränslös, överväldigande; fjällvidderna, skogarna, tundran, den väldiga gnistrande stjärnklara intensiva arktiska vinternatthimlen.” (Ur Jan-Erik Lundströms bok Broderade Berättelser om Britta Marakatt-Labbas konst.

Bilden i inläggets topp är hämtad härifrån>>

The post Britta Marakatt-Labba på Konstfack appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Examensutställningar 2017!

$
0
0

Då är det den tiden på året igen – äntligen! Examensdags för alla studenter vid landets konst-, hantverks-, och designutbildningar, hurra! En del är redan öppnat och en del är nästan över, men flera återstår tack och lov. Det är som vanligt dags för Kurbits lista över utställningar som inte bör missas. Och som vanligt kan du berätta om din utställning saknas, mejla mig på frida@kurbits.nu. Nu kör vi:

Amalia Bille, Konsthantverk Master, HDK Göteborg. Verket heter blodsband. (Foto Ekaterina Lukoshkova)

Amalia Bille, Konsthantverk Master, HDK Göteborg. Verket heter blodsband. (Foto Ekaterina Lukoshkova)

Studentarbete från Sätergläntan, som öppnar sin utställning #slöjdkraft nu på fredag. (Foto Gunilla Tegen)

Studentarbete från Sätergläntan, som öppnar sin utställning #slöjdkraft nu på fredag. (Foto Gunilla Tegen)

Hanna Hansdotter, Keramik och glas, Konstfack. (Foto Kurbits)

Hanna Hansdotter, Keramik och glas, Konstfack. (Foto Kurbits)

Bilden i inläggets topp: Pontus Svensson, Möbeldesign inriktning trä, HDK.

 

The post Examensutställningar 2017! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Viewing all 33 articles
Browse latest View live